Johnny Wonder
Logo_JW
30 nov 2017

Zelf een trein besturen op Facebook

Alternative Text

Willem Dudok

Dit najaar ontwikkelden we voor de Facebook-pagina van Nederlandse Spoorwegen een interactieve RailAway. Fans konden de trein van Amsterdam Centraal naar Alkmaar trager of sneller  laten rijden door te stemmen. Een hartje betekende trager, verbluft sneller. En als er genoeg mensen ‘toet’ in reacties typten, ging er eentje af. Een nieuwe toepassing, die zeker een vervolg gaat krijgen.

Het idee

De zogenaamde RailAways, video’s van trajecten vanuit het oogpunt van de machinist, zijn erg populair onder de fans van NS. Maar wat als we de fans daar controle over zouden geven? De trein besturen is natuurlijk de heilige graal; wie wil er nou niet ‘machinistje spelen’?

Het idee was afgeleid van een livestream die Ziggo deed, bij de bekendmaking van de première datum van het afgelopen Game Of Thrones-seizoen. Daarbij werd een ijsblok gesmolten doordat mensen in de reacties ‘dracarys’ schreven, wat ‘vuur’ betekent. Als genoeg mensen dat deden, ging er een vlammenwerper aan. Ergens anders zagen we een livestream waarbij je met Facebook Reactions (verbluft, hartje, etc.) kon stemmen op twee verschillende opties. Als je die data kunt uitlezen, zou je daarmee dan een normale RailAway sneller of langzamer kunnen laten afspelen?

We onderzochten of het technisch mogelijk in samenwerking met Videopepper, het bedrijf dat de eerdergenoemde stem-stream op had gezet. Achter de schermen viel de technische uitdaging best mee, dat bleek een kwestie van data uitlezen en hercoderen.

Hoe meer hartjes – binnen een bepaalde tijd – hoe langzamer de trein rijdt en bij meer ‘verbluft zijn’ gaat ‘ie sneller. Van minimaal 25% tot maximaal 200% van de normale snelheid. De opname duurde 40 minuten en we hadden dus ook geen idee hoe lang deze livestream ging duren.

Veel interactie

De livestream leverde extreem veel interactie op: bijna 15.000 verblufts en hartjes, en zo’n 700 reacties. Terwijl de livestream in 28 minuten weer voorbij was.

Het is een goed voorbeeld van hoe een simpel idee heel tof kan uitpakken. De samenwerking verliep goed en soepel en de stream werkte. De reacties waren erg positief en wij hebben een nieuwe techniek kunnen testen. Het mooiste is: we hebben nu een bouwtekening van een techniek waar we steeds nieuwe vormen op kunnen leggen. Dit is zéker niet de laatste interactieve RailAway geweest voor de NS.

Stemmen

15.000
Unieke kijkers

11.000
Aantal views

27.000
Reacties

700