Johnny Wonder
Logo_JW
Pleegzorg Nederland

Supergewone mensen gezocht

De vraag

In het afgelopen decennium steeg het aantal pleegkinderen met bijna 70 procent. Jaarlijks zijn er zo’n 3500 nieuwe pleegouders nodig en Pleegzorg Nederland heeft niet genoeg pleegouders om die groei op te vangen. Daarom vroegen ze ons om een wervingscampagne.

Ons inzicht

Pleegkinderen zelf bleken vooral ‘in een gewoon gezin’ te willen wonen en pleegouders zien hun taak als ‘de normaalste zaak van de wereld’, terwijl willekeurige Nederlanders pleegouders juist beschreven als superhelden. Om mensen te overtuigen pleegouder te worden, moesten we laten zien dat je veel voor een pleegkind kunt betekenen door juist heel gewoon te doen.

 

De oplossing

Onder de noemer Supergewone Mensen Gezocht maakten we 20 mini-campagnes, waarbij we ex-pleegkinderen en -ouders als woordvoerders inzetten. De aftrap vond plaats aan tafel bij Pauw. Daarnaast riepen we de hulp in van andere kinderen (géén pleegkinderen) om te helpen zoeken naar pleegouders, en maakten we het spel ‘15 Supergewone Vragen Over Pleegzorg’. Alles kwam samen op de campagnepagina www.supergewonemensengezocht.nl.

De campagnepagina:

Pleegzorg Nederland - Supergewonemensengezocht.nl - Johnny Wonder

Het spel ’15 Supergewone Vragen Over Pleegzorg’:

Pleegzorg Nederland - kaartspel - Johnny Wonder

 

 

Het resultaat

De campagne bereikte 1/3 van alle Nederlanders, 140.000 mensen bezochten de website, en iedereen die de campagne gezien had bleek een beter beeld te hebben bij pleegzorg. In het eerste jaar meldde zich al 7229 mensen als geïnteresseerde bij de pleegzorgorganisaties.

De jaren daarop bleef de campagne doorlopen en zijn effect uitoefenen. Of zoals de Volkskrant in 2018 concludeert: ‘Nadat er drie jaar op rij een dalende trend was in het aantal aanmeldingen van pleegouders, keerde het tij vorig jaar: 2.647 aanmeldingen waren er, zeven procent meer dan het jaar daarvoor, zo blijkt uit nieuwe cijfers van Jeugdzorg Nederland. De stijging is het gevolg van een succesvolle campagne waarmee de brancheorganisatie in 2015 aftrapte. Slogan: ‘Supergewone mensen gezocht.’ De boodschap dat niet alleen mensen met een kast van een huis of een pedagogische opleiding geschikt zijn als pleegouder, sloeg aan. En omdat de jeugdzorg dat jaar voor het eerst onder verantwoordelijkheid van de gemeenten viel, kon gericht op lokaal niveau campagne worden gevoerd.’

Met deze campagne wonnen we een Bronzen Esprix.

Rechtstreeks naar Basel

De ICE International 105 naar Basel is sinds de nieuwe dienstregeling twee keer zo lang als een gebruikelijke ICE en biedt dus veel meer plaats. Aan Johnny Wonder de vraag daarvoor awareness te creëren bij leisure reizigers.

NS International

De Kopje Suiker Award

Voor woningcorporatie Mitros reiken we elke maand een gouden kopje suiker uit aan sociale huurders die elkaar nomineren als Beste Buur.

Mitros

Wil je weten wat we voor jouw organisatie zouden kunnen doen?

Neem direct contact met ons op.