De vraag
In het afgelopen decennium steeg het aantal pleegkinderen met bijna 70 procent. Jaarlijks zijn er zo’n 3500 nieuwe pleegouders nodig en Pleegzorg Nederland heeft niet genoeg pleegouders om die groei op te vangen. Daarom vroegen ze ons om een wervingscampagne.
Ons inzicht
Pleegkinderen zelf bleken vooral ‘in een gewoon gezin’ te willen wonen en pleegouders zien hun taak als ‘de normaalste zaak van de wereld’, terwijl willekeurige Nederlanders pleegouders juist beschreven als superhelden. Om mensen te overtuigen pleegouder te worden, moesten we laten zien dat je veel voor een pleegkind kunt betekenen door juist heel gewoon te doen.
De oplossing
Onder de noemer Supergewone Mensen Gezocht maakten we 20 mini-campagnes, waarbij we ex-pleegkinderen en -ouders als woordvoerders inzetten. De aftrap vond plaats aan tafel bij Pauw. Daarnaast riepen we de hulp in van andere kinderen (géén pleegkinderen) om te helpen zoeken naar pleegouders, en maakten we het spel ‘15 Supergewone Vragen Over Pleegzorg’. Alles kwam samen op de campagnepagina www.supergewonemensengezocht.nl.
De campagnepagina:
Het spel ’15 Supergewone Vragen Over Pleegzorg’:
Het resultaat
De campagne bereikte 1/3 van alle Nederlanders, 140.000 mensen bezochten de website, en iedereen die de campagne gezien had bleek een beter beeld te hebben bij pleegzorg. In het eerste jaar meldde zich al 7229 mensen als geïnteresseerde bij de pleegzorgorganisaties.
De jaren daarop bleef de campagne doorlopen en zijn effect uitoefenen. Of zoals de Volkskrant in 2018 concludeert: ‘Nadat er drie jaar op rij een dalende trend was in het aantal aanmeldingen van pleegouders, keerde het tij vorig jaar: 2.647 aanmeldingen waren er, zeven procent meer dan het jaar daarvoor, zo blijkt uit nieuwe cijfers van Jeugdzorg Nederland. De stijging is het gevolg van een succesvolle campagne waarmee de brancheorganisatie in 2015 aftrapte. Slogan: ‘Supergewone mensen gezocht.’ De boodschap dat niet alleen mensen met een kast van een huis of een pedagogische opleiding geschikt zijn als pleegouder, sloeg aan. En omdat de jeugdzorg dat jaar voor het eerst onder verantwoordelijkheid van de gemeenten viel, kon gericht op lokaal niveau campagne worden gevoerd.’
Met deze campagne wonnen we een Bronzen Esprix.
Deze campagne in de media
Kijk ook op Supergewonemensengezocht.nl
De toekomst van ons water
Dat je social media ook kan inzetten om complexe onderwerpen uit te leggen, bleek wel uit de goede resultaten voor onze campagne voor het waterschap Amstel, Gooi en Vecht.
Waterschap Amstel, Gooi en VechtReiziger die je bijbleef
Voor NS maakten we een contentserie rondom de Reiziger die je bijbleef, waarin personeel én reizigers de mooiste verhalen deelden over reizigers die dit jaar een indruk bij hen achterlieten.
NSWil je weten wat we voor jouw organisatie zouden kunnen doen?