Johnny Wonder
Logo_JW
Zuidas

Ode aan de kleine harde werkers van de Zuidas

De Amsterdamse Zuidas. Dat is toch die zakenwijk met torenhoge wolkenkrabbers, snelle advocaten en een Vespa op elke hoek? Ja, zo is het misschien ooit begonnen. Maar de Zuidas is in rap tempo aan het veranderen in een volwaardige Amsterdamse stadswijk. Een levendige buurt vol leuke winkels, scholen, sportclubs, kinderdagverblijven en gezellige restaurants en cafés. Waar over een paar jaar bovendien zo’n 20.000 mensen wonen.

Het heersende beeld van betonnen business district waar alles draait om hard werken en veel geld, klopt dus allang niet meer. De Gemeente Amsterdam vroeg Johnny Wonder om met een idee te komen waarmee we zichtbaar maken hoe levendig en groen de Zuidas eigenlijk is.

Onthaasten in de natuur

Uit onderzoek blijkt dat de nabijheid van natuur een positieve invloed heeft op ons welzijn. Maar dan moeten we wel aandacht hebben voor het prachtige groen om ons heen. En juist in steden is dat vaak een probleem. Want laten we eerlijk zijn, daar lijkt iedereen continu enorme haast te hebben. Zeker in een wijk als de Amsterdamse Zuidas. Hoe kunnen we zorgen voor meer vertraging, en mensen uitdagen wat vaker om zich heen te kijken? Want die mooie natuur is er wel degelijk, ook in de Zuidas.

Kunstwerkjes van kleine harde werkers bewonderen

Bewoners van de Zuidas realiseren zich al langer dat hun wijk hartstikke groen is, en kwamen met het idee van een Groene Wandelroute. Om deze bijzondere route zichtbaar te maken én te verrijken, bedachten wij de ‘Ode aan de kleine harde werkers van de Zuidas’. Want in die wolkenkrabbers gebeurt natuurlijk een hoop. Maar verstopt in het groen werken mieren, slakken, vogels, bijen en vleermuizen misschien wel harder dan al die slimme advocaten en consultants bij elkaar.

We vroegen beeldend kunstenaar Vera van Wolferen om een aantal kunstwerken te maken van verschillende ‘kleine harde werkers’. Bedoeld om wandelaars te dwingen tot de nodige vertraging, en in contact te brengen met de natuur. Ze bedacht vijf prachtige 3D-geprinte kunstwerkjes, van een klein insectencafeetje tot een hotel voor reizende vogels. De beeldjes zijn allemaal te spotten langs de Groene Wandelroute. Daarnaast krijgen wandelaars via een audiotour meer informatie over het groen in deze wijk, verteld door stadsecoloog Bas Reussien.

Ook even onthaasten op de Zuidas? Check de Groene Wandelroute hier https://lnkd.in/eK_9JUMT

De Rol van je Leven

Als je ergens een bijzondere rol kan spelen in het leven van anderen, dan is dat in de zorg. En hoe meer mensen zich dat beseffen, hoe meer zorgpersoneel. Voor ouderenzorgaanbieder Evean ontwikkelden we daarom een arbeidsmarktcampagne waarin we de rol van hun zorgprofessionals op een wel heel bijzondere manier lieten zien: met een online dramaserie.

Evean

Ontwerpkracht
in de zorg

Voor het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie maakten we een reeks podcasts over ontwerpkracht in de zorg.

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Wil je weten wat we voor jouw organisatie zouden kunnen doen?

Neem direct contact met ons op.